Installera WordPress och kom igång med din hemsida

Steg-för-steg guide
Jag har upptäckt att många webbhotell tar betalt för att du ska kunna installera WordPress hos dom. Det är en smidig lösning för dig men ofta förenad med månatliga, extra kostnader som kan bli stora summor över lång tid.
 Så här gör du för att installera WordPress på ett vanligt webbhotell-konto utan någon speciell ”WordPress hosting”

Är WordPress gratis?

Det korta svaret är att WordPress är gratis. Det som dock krävs för att få tillgång till gratis WordPress är att du vet hur du installerar programmet direkt på ditt webbhotell. Det kan vara knöligt eftersom det skiljer sig en del i hur man går till väga beroende på vilken webbhosting/webbhotell du har.

Det webbhotellen ofta gör är att till ett pris låta dig slippa installera WordPress själv. Inget fel med det, men problemet är att om du betalar 50-150 kr mer per månad för att ha WordPress så blir det många hundralappar varje år. Detta kan du slippa genom att installera WordPress manuellt.

Notera att jag inte kan garantera att dessa steg fungerar just på ditt webbhotell och om du stöter på problem så är det enklast att kolla om ditt webbhotell erbjuder några guider i hur man installerar WordPress manuellt på just deras plattform. Annars kan du skriva mig en rad om du inte får till det

Hur installerar man WordPress på sitt webbhotell?

Ladda ner WordPress

1. Ladda ner programmet på https://wordpress.org/download/.

2. Packa upp .zip -filen på din dator så du får själva mappen

Ladda upp filerna i mappen på ditt webbhotell

Det är här det blir lite krångligt och beroende på vilket webbhotell du har kan det vara mer eller mindre enkelt.

1. Använd webbhotellets filhanterare för att ladda upp filerna

2. Använd FTP för att ladda upp filerna (använd t ex FileZilla)

Skapa databas

WordPress behöver en MySQL databas för att fungera och det är något de flesta webbhotell låter dig skapa. Du skapar en databas och noterar namnet på databasen, användarnamn och lösenord. Dessa får du fylla i under installationen av WordPress nedan. Ibland finns redan en databas skapad och då gäller det att du hittar dom uppgifterna på ditt webbhotell.

Påbörja installationen

Gå till din webbplats där du lagt mappen. Oftast är det www.dindomän.com. Då startar installationen automatiskt.

Fyll i dina användaruppgifter

Ange vad din sida ska heta och vilka inloggningsuppgifter du vill använda när du ska logga in för att bygga/ändra din hemsida.

Logga in på din WordPress hemsida

För att börja bygga din hemsida med WordPress loggar du in i programmet genom att gå till www.dindomän.com/wp-admin/

Fyll där i dina inloggningsuppgifter som du skapade i förra steget.

Nu är det klart!

Nu har du en fungerande installation av WordPress och det öppnar dörren till att bygga allt från en mycket enkel hemsida genom WordPress inbyggda byggprogram till en avancerad hemsida med tusentals plugins och olika webbyggare att välja mellan!

Vill du ha hjälp att installera WordPress på ditt webbhotell?

Jag installerar WordPress på ditt webbhotell för 495 kr + moms och du slipper betala extra för att köra WordPress! Kontakta mig för installationshjälp

Sebastian Tigerschiöld är frilans webbutvecklare specialiserad på att hjälpa småföretagare lyckas på nätet med skräddarsydda hemsidor och digital marknadsföring
Läs mer här

1 svar på ”Installera WordPress och kom igång med din hemsida”

Lämna en kommentar