vad är wordpress

Vad är WordPress?

En guide för småföretagare 2022

Många småföretagare letar efter enkla lösningar för att synas på internet. Att skapa sin egen hemsida är idag helt möjligt, utan kunskaper om programmering. 

I den här artikeln förklarar jag vad WordPress är samt några fördelar och nackdelar med att använda det till ditt företags hemsida.

WordPress historia

WordPress skapades 2003 och var till en början ett verktyg att enkelt sköta sin blogg med. Det har med åren utvecklats till att inkludera även fullfjädrade hemsidor med avancerade funktioner. WordPress är ett så kallat ”content management system” (CMS) och det betyder att det används för att skapa och redigera digitalt innehåll på webben.

I skrivande stund är ungefär 40% av alla hemsidor byggda med WordPress och det är överlägset det mest använda CMS:et på marknaden idag. WordPress är också basen för populära insticksprogram som Elementor och Divi. Notera att WordPress inte är likställt med WordPress.com som är en paketlösning med WordPress och webbhotell/hosting i ett. Jag rekommenderar att använda programmet WordPress.

Nyckelord att förstå

 • Tema
  • En mall för en hemsida med ett antal färdigdesignade sidor så som hem, om oss, kontakt osv. Finns anpassade efter olika typer av företag och hemsidor. Vissa teman är gratis eller har en enklare gratisversion och många teman kostar pengar att köpa till.
 • Plugin
  • Lägger till någon form av funktionalitet på din hemsida som inte ingår i WordPress från grunden. Här finns funktionalitet så som bokningssystem, betallösningar och mycket mer. Det finns gratis plugin men många av dom får man betala för.

Hur funkar WordPress?

Du sköter hela din hemsida i ett program (WordPress) som du loggar in på, direkt på din domän. Det är ett visuellt verktyg där du kan dra-och-släppa olika moduler på din hemsida. Vill du ha en bild så kan du välja bildmodulen och dra den dit du vill på din hemsida. Du kan också installera ett tema (mall) där du bara behöver redigera innehållet och bilderna. WordPress sköter det mesta ”bakom kulisserna” och du kan fokusera på innehållet och designen.

För att använda WordPress programvara så behöver du ha några saker på plats. Först och främst behöver du ha ett webbhotell. Om du vill kan du skaffa ett webbhotell där du kan installera WordPress med ett enkelt knapptryck men det är ofta förenat med en högre kostnad per månad för ditt webbhotell. Du kan istället följa min guide för hur du installerar WordPress manuellt utan att betala extra för WordPress som i grunden är ”open source” och således kostnadsfritt.

Ditt webbhotell är den plats där din hemsida förvaras för att kunna laddas ner av besökare. Din adress, eller domän som det heter, är den adress som man behöver skriva in för att komma till din hemsida. T ex ”www.dindomän.se”.

När du har ditt webbhotell och din domän redo kan du installera WordPress programvara och få tillgång till alla WordPress grundläggande funktioner. Du loggar in på WordPress på domänen där du installerade det och kan där skapa sidor, blogginlägg, ladda upp bilder och skriva text direkt i programmet som sedan visas på din hemsida.

Vad är WordPress bra för?

 • Bygga en hemsida helt utan programmeringskunskaper
 • Använda färdiga teman/mallar som hjälper dig få till en professionell design
 • Tusentals ”plugins” som lägger till funktioner till din hemsida

Småföretagare använder ofta WordPress för att bygga sitt företags hemsida för att inträdeskostnaden är låg och dom kan skapa och uppdatera hemsidan själva.

Det här låter kanske som en perfekt lösning för oss småföretagare som vill hålla kostnaderna nere och redan lärt oss göra alla möjliga grejer själva (som redovisning, marknadsföring, sociala medier osv) men frågan är: är det verkligen så enkelt att skapa sin egen hemsida?

Det är enkelt att bygga en hemsida, men…

Det är en konst att bygga en bra hemsida.

Det handlar om att hitta rätt design, innehåll och funktioner för att sidan ska fylla sitt syfte. Det kan vara att få besökare att prenumerera, kontakta dig eller något annat som har ett värde för dig och ditt företag. Det är inte helt enkelt att få till som nybörjare.

Oavsett om man tar hjälp för att skapa sin hemsida, eller försöker sig på att göra det själv, så kan WordPress vara ett bra alternativ för många småföretagare tack vare sin användarvänlighet.

Vad är WordPress nackdelar?

 • Många teman och plugins kan när som helst gå sönder eller sluta uppdateras (med trasig sida som effekt)
 • Många teman och plugins kostar pengar för att använda
 • Din sida måste hållas uppdaterad (speciellt teman/plugins), annars uppstår säkerhetsrisker (sidan kan bli hackad)

Eftersom jag byggt många sidor med ren kod så har jag upptäckt att man slipper en del problem på det sättet. Det finns inga plugins eller annat som kan gå sönder eller sluta vara aktuella. Visst, det är till priset för att inte kunna uppdatera sin hemsida själv. Frågan är dock hur mycket tid du vill lägga på att bygga och sköta din hemsida?

Om du funderar på att prova att bygga din egen hemsida i WordPress (eller något annat program) så har jag suttit ihop en kurs i tre delar som du får per email. Där berättar jag lite mer om vad som krävs av en bra hemsida, hur den blir synlig på nätet samt vilka problem hemsidan kan hjälpa dig lösa i din vardag.

Varje email tar ca 5 min att läsa och ger dig kött på benen att se över vilken typ av hemsida just ditt företag behöver!

Följ denna länken och skriv upp dig på min kostnadsfria kurs!

… eller följ mig på Facebook för tips, artiklar och kuriosa för småföretagare som vill lyckas på nätet!

Sebastian Tigerschiöld är frilans webbutvecklare specialiserad på att hjälpa småföretagare lyckas på nätet med skräddarsydda hemsidor och digital marknadsföring
Läs mer här