Hemsida till företag & förening

Billig hemsida till företag: priser, månadskostnad och kompromisser

I den här artikeln kommer vi att utforska hemsidealternativ för dig som har en mindre budget.

Hur mycket kostar en billig hemsida?

För att svara på det så behöver vi först och främst definiera vem som vill ha en billig hemsida:

 • Du förväntar dig inte att få någon vidare trafik från sökmotorer
 • Du har inga planer på att kontinuerligt uppdatera hemsidan med nytt innehåll
 • Du har en väldigt begränsad budget
 • Du är villig att avstå från en del funktioner för att hålla nere kostnaderna

Låt mig förklara. Att få trafik från sökmotorer kräver innehåll i form av text. En billig hemsida (med färre sidor och funktioner) kommer inte att ha samma förutsättningar att synas på Google som lite större hemsidor då det ofta blir mindre innehåll när budgeten är stram.

Trots att budgeten är liten så vill många nystartade företag ändå bygga en hemsida, som en viktig del i sin digitala marknadsföring. Kanske kan ditt företag inte ta steget att investera i en skräddarsydd hemsida till företaget, riktigt ännu, men vill ha en väldigt grundläggande och billig hemsida att börja med.

En sak till. Vissa funktioner på en hemsida, som många tar för givet, kommer du sannolikt behöva avstå ifrån. Några exempel är bokningssystem och kontaktformulär eller att integrera sociala medier flöden på hemsidan. 

Låter detta okej med dig?

Då kan jag ha en lösning som passar dig i detta skede, som jag kommer beskriva lite längre ner.

Först behöver jag varna dig för att denna typ av hemsida inte är anpassad för att byggas ut. Det betyder att om du vill satsa lite mer på hemsidan framöver så kommer du sannolikt få börja om helt från början.

Det är väldigt svårt, om inte omöjligt att bygga en hemsida helt gratis. Därför kommer jag ge dig en ide av vad kostnaden ändå kan landa på, varje månad, även för en enkel och billig hemsida.

Vad kostar en hemsida i månaden?

Typen av hemsida vi pratar om här kommer kräva minimalt med underhåll från dig/webbutvecklaren och kan klara sig flera år innan det uppstår några problem med den.

Trots detta så finns det några kostnader att förhålla sig till:

Domännamn

Din hemsida behöver ha ett riktigt domännamn, typ dinhemsida.se för att uppfattas som seriös. Om du väljer ett gratis domännamn, typ wordpress.dinhemsida.com så ger det inte ett seriöst intryck. Eller vad tycker du?

Ett domännamn är dessutom väldigt billigt och väl värt ungefär 200 kr / år.

Webbhotell

Din hemsida behöver ligga på någon form av webbhotell. Det finns gratis alternativ men det är inget jag rekommenderar. Speciellt inte om ni vill ha e-post till företaget med dinemail@dinhemsida.se till exempel. Det ger ett seriöst intryck och rekommenderas starkt.

Ofta så ingår det både webbhotell och e-postadresser i många webbhotellspaket vilket gör det enklare då man kan hantera dessa på ett och samma ställe.

Ett webbhotell kostar från ca 50 kr /mån och uppåt.

Satsa på ett svenskt webbhotell om dina kunder mestadels befinner sig i Sverige. Om du köper webbhotell i USA så kommer det påverka (negativt) hur snabbt din hemsida laddar för dina svenska besökare.

Slutsatsen för vad en hemsida kostar i månaden är således ca 65 kr /månad ( realistiskt minimum).

Vikten av anpassad e-postadress för företag

När vi ändå pratar om webbhotell så är det värt att tillägga att dessa ofta erbjuder e-posthantering med din egen domän kopplad till den. Det innebär att du kan skapa en email till varje anställd, eller för att hantera olika typer av förfrågningar. Förutom att det är praktiskt och hålls separat från dina privat email så är det också viktigt för att bygga förtroende för ert företag.

Har du sett att företagare lämnar ut en hotmail eller gmail -adress? Ja, det stöter man på då och då men det kanske inte skriker seriositet? Det ger mer en känsla av en hobbyverksamhet, vilket kan vara helt okej om det faktiskt är det.

Om du driver ett företag eller enskild firma så är det vanligaste och således standard att ha e-postadresser som slutar med samma domännamn som din hemsida.

Varför inte WordPress Hemsida?

Många företagare vill gärna kunna uppdatera och sköta sin hemsida själva. Då är det vanligt att de sneglar på WordPress. Det är normalt en plattform jag rekommenderar för företagare som vill bygga en effektiv hemsida till sin verksamhet och samtidigt ha möjligheten att redigera innehållet på hemsidan själva.

Nackdelen för dig är att WordPress behöver skötas om med uppdateringar och riskerna att hemsidan behöver professionella insatser ibland är större. Om du minns det jag nämnde ovan så kräver förslaget jag kommer att lägga fram minimalt med underhåll.

Det gör inte en WordPress-hemsida.

Några till flera gånger per år behöver programvaran i WordPress uppdateras till sina senaste versioner, vilket både tar tid och en viss kunskap om WordPress. Fundera på följande saker innan du ber om en hemsida i WordPress, som du själv ska sköta:

 1. Är du datorvan och kan sitta i timmar för att lösa eventuella problem?
 2. Är du villig att sätta dig en helg och förstå vad och hur du ska göra?
 3. Har du säkerhetskopiering hos ditt webbhotell, om något går snett?

Jag tror att du ganska enkelt kan se fördelarna med att inte behöva tänka på ovan punkter så mycket, speciellt om du vill fokusera på ditt företag istället för att lära dig ett nytt program (WordPress). Med detta sagt så sköter många av mina kunder själva nyhetsuppdateringar och prisändringar i WordPress helt på egen hand, efter 30 min coaching med mig.

Fördelar med en professionell webbutvecklare

Om du tar professionell hjälp med att bygga en billig hemsida så finns följande subjektiva fördelar:

 • Professionell design och struktur på hemsidan
 • En logisk och lättnavigerad sida som dina besökare kommer vilja läsa
 • Lagom mycket text/bild för att göra sidan enkel att använda

Förutom dessa punkter så slipper du även betala för mallar och hemsidetjänster som ofta har en ganska hög månadskostnad. Dessa hemsidetjänster är de “hemsidebyggare” som finns i en uppsjö och som du säkert sett reklam för på olika håll.

En annan, ofta förbisedd fördel med att anställa en webbyrå för även en billig hemsida är att det blir gjort inom rimlig tid. Det är ganska mycket att sätta sig in i när man bygger sin egen hemsida och inte sällan står den halvfärdig under ganska lång tid, vilket inte är så lyckat.

Mitt förslag för en enkel och billig hemsida till företag

Trumvirvel!

En landningssida.

Vad är det, tänker du kanske? Jo, det är 1 sida där allting du vill kommunicera finns på en och samma sida. Dessa sidor är väldigt väl lämpade för att ha bland dina länkar på sociala medier, eller i signaturen på dina email.

På sidan finns ofta dessa komponenter:

Hela hemsidan ryms alltså på en och samma sida.

Varför en landningssida är billigare

En landingssida är för det första bara 1 sida, istället för kanske 5 – 10 på en “vanlig” företagshemsida.

Förutom det så finns inga krav på att synas på Google, förutom när någon söker specifikt på ert företagsnamn. Alltså kan man strunta i att optimera texterna med sökord (SEO).

Hemsidan behöver inte något avancerat webbhotell vilket hjälper till att hålla ner fasta kostnader. Ett bra webbhotell för WordPress kan kosta 150 – 200 kr /månad istället för 50 kr /månad.

Borde du skaffa en landningssida som hemsida?

Om du svarar ja på dessa frågor så kan en landningssida vara rätt för dig:

 • Är du okej med att själv leda besökare till din hemsida (från t ex sociala medier, email etc?)
 • Har du en väldigt begränsad budget?
 • Är du okej med att inte kunna uppdatera hemsidan på egen hand?

Vad är alternativet?

Är det bättre med en dyr hemsida?

Less är inte alltid more.

 • Om du köper en hemsida med fler sidor, WordPress och sökmotoroptimerat innehåll så kan du:
  Få specifika beskrivningar av dina tjänster som ger besökaren den specifika information den önskar → Bättre användarupplevelse
 • Öka antalet besökare på din hemsida genom sökmotorer (SEO) → Fler nya kunder
 • Tillgång till att redigera hemsidan själv (med lite coaching) → Självständighet
 • Avancerade funktioner på hemsidan (som kontaktformulär, bokningskalender eller ditt sociala medier flöde) → Flexibel och utbyggbar

Om du inte kan besluta dig för vad som är rätt för dig är du välkommen att kontakta mig!

Sebastian Tigerschiöld
Sebastian Tigerschiöld

Webbutvecklare och grundare av Webhorisont

Dela gärna:

Fler artiklar