Starta eget: Hur du syns och vinner nya kunder online

Era digitala kanaler, som Google Business, sociala medier och andra hemsidor har till syfte att leda besökare till er hemsida. Där är syftet att leda besökaren att göra något värdefullt för er.

Låt fler upptäcka ditt varumärke

När du just startat ditt företag, oavsett om du har ett enormt kontaktnät eller börjar helt från början så har du ingen närvaro på nätet. Det går inte att hitta ditt företag online någonstans som Google, Google Maps, Facebook eller ens i telefonkatalogen (onlineversionen alltså).

Om du har ett befintligt kontaktnät så ringer det kanske i telefonen i alla fall, men väldigt många nystartade företag behöver satsa på marknadsföring för att göra folk medvetna om sitt företag.

Det finns många sätt att göra marknadsföring på, on- och offline men i den här artikeln kommer jag att fokusera på online.

Förresten, Sebastian heter jag och är grundare och webbutvecklare på Webhorisont. Jag hjälper företagare ta sina första kliv ut på nätet genom att skapa rätt digitala närvaro för ditt företag. Läs mer om hemsida till företag.

Åter till artikeln.

Några alternativ för marknadsföring online

När du börjar online så finns det flera ställen att synas på. Några kostar och några är kostnadsfria, i alla fall gällande kronor och ören. Nedan listar jag några ställen där många nya företag gärna vill synas:

  • Hemsida (och i sökmotorer)
  • Sociala medier
  • Google/Google Maps
  • På andra hemsidor (branchregister eller typ hitta.se mfl)

Hemsida

Din hemsida är navet i hela din marknadsföring på nätet. Det är där prospektiva kunder ofta tar det sista steget och interagerar med ditt företag, efter att ha hittat er på Google eller via sociala medier, Google Maps eller via en länk från en annan hemsida. Det är alltså hit ni länkar från alla andra ställen på nätet.

Dessutom förväntar sig de flesta att seriösa företag ska ha en hemsida. Att bara köra Instagram kan fungera för vissa typer av företag, absolut, men majoriteten av företagen vill ha en unik närvaro där ni själva styr innehållet till 100%. Det gör man bäst på en hemsida.

bild på hemsida

Sociala medier

Sociala medier är ett fantastiskt verktyg för att skapa en mer familjär relation mellan dig och dina kunder. Dessutom är det i vissa branscher en väldigt bra källa till nya kunder. Genom att dela värdefullt och/eller underhållande innehåll så skapar du en starkare relation med dina befintliga kunder och ger också blivande kunder en uppfattning om vilka ni är.

Om du är kunnig och van att använda sociala medier, eller är villig att lära dig det så är det varmt rekommenderat att ta fram en strategi för hur ni vill jobba med det verktyget. Kom ihåg att det kan kräva en hel del tid att både publicera innehåll och interagera med människor på dessa plattformar.

Google/Google Maps

Nu pratar jag inte om att dyka upp i sökresultaten för vissa sökord, som “snickare i örebro” utan att ditt företag dyker upp längst upp på Google om någon söker på ert företagsnamn, eller att ni dyker upp på Google Maps för lokala sökningar på Google efter t ex “snickare”.

Det kan uppnås med Google Business, som är Googles kostnadsfria tjänst riktad främst till lokala småföretag. Även företag utan fysisk plats kan skriva upp sig men det är som mest effektivt för lokala företag, som till exempel en snickare i Örebro.

Google Maps (som ingår i Google Business) har sin egen “ranking”, delvis baserat på era omdömen på Google. Det är också ett enkelt ställe att börja samla på er kundomdömen. Kundomdömen är ett utmärkt sätt att skilja sig och stå ut bland era konkurrenter. Om ni har fler goda omdömen så syns ni högre och framstår som mer attraktiva än era eventuella konkurrenter.

Andra hemsidor

Det finns allehanda register och listor med företag på nätet och det kan vara en bra idé att figurera på dessa platser med ditt företag. Inte minst för att skapa en förtroendeingivande närvaro, totalt, på nätet.

En del företagare satsar ganska mycket pengar på att synas på dessa ställen, i hopp om att få fler kunder. Det kan vara effektivt, men då är det mycket viktigt att följa statistik gällande antal hänvisade kunder. Om inte tjänsten du betalar för ger dig statistik på hur många som faktiskt hänvisas till din hemsida får du sätta upp Google Analytics 4 på din hemsida och mäta själv.

olika vägar att gå

Led nya kunder till rätt innehåll

När en person vill köpa en tjänst, låt säga inom snickeri/renovering, så är den oftast intresserad av en specifik tjänst. Här är några exempel:

  • Renovering av badrum
  • Bygge av en carport
  • Ändra planlösningen hemma
  • Bygga ett staket

Även om din snickerifirma gör alla dessa typer av arbeten så vill dina kunder läsa mer om just den tjänsten som de är intresserade av. Den som vill renovera badrummet vill inte läsa om carports.

Det jag försöker understryka här är att din hemsida bör innehålla egna sidor för dina olika tjänster för att ge din besökare en enkel väg att veta mer. De klickar på “Badrum” i er meny och skickas då till en sida som specifikt handlar om det. Där kan ni nämna att ni har våtrumscertifikat och de kakelföretag ni samarbetar med. Dessutom kan ni visa några omdömen ni fått av tidigare kunder som fått sitt badrum renoverat av er.

Det ökar chansen att besökaren tar kontakt med er istället för ett företag med en mer generell hemsida.

Olika sidor för era olika tjänster är alltså ett bra exempel på hur du kan ge prospektiva kunder en chans att läsa mer om det de är mest intresserade av, vilket ökar chansen att de väljer er över en konkurrent.

Skapa attraktiva erbjudanden

När besökaren på er hemsida har läst lite om er badrumsrenoveringstjänst så kanske den börjar känna sig intresserad av att gå vidare och t ex be om en offert. I detta stadie kommer besökaren att ha jämförelseglasögonen på sig och titta efter vilka fördelar ert företag har över era konkurrenter. Några exempel:

  • Nöjd-kund-garanti
  • Diplomerade hantverkare (inom våtrum)
  • Rabatt på kakel från er kakelpartner
  • Generösa betalningsvillkor
  • Hjälp med ROT-avdrag

Det här är bara några exempel men visar hur ni kan få just er tjänst att framstå som mer attraktiv. Det här är en väldigt viktig punkt och tyvärr är det många som missar att lägga till detta på sin hemsida. Det kanske dyker upp i en konversion i ett senare skede att kunden kan få rabatt på kakel. Det är en missad chans att inte skriva det på hemsidan från början.

När en prospektiv kund börjar bli intresserad av att anlita er så gäller det också att presentera ert företag på ett bra sätt. Det finns miljoner sätt att göra det, men det grundläggande och standardiserade sättet är en “Om oss” – sida.

Allt ifrån er story till bilder på era medarbetare kan vara förtroendeingivande för den som besöker er hemsida. Därför är det viktigt att inte hoppa över denna typ av information och tro att det inte behövs.

Gör det enkelt (att bli kund)

När era digitala besökare väl bestämmer sig för att bli kund så gäller det att ta bort alla hinder. Är det att be om en offert så ska det vara smidigt att göra det och inte kräva att man klickar runt så mycket. Många väljer att ha en genväg i menyn på hemsidan, till och med.

Några andra viktiga aspekter är att inte kräva mer information (i ett formulär till exempel) än man faktiskt behöver. Om du bara behöver samla in en e-postadress så be inte om namn, adress och telefonnummer också. Det är extra steg för besökaren som kan straffa sig genom att besökaren inte fyller i och skickar in uppgifterna alls.

En annan god praxis är att inte leda era besökare bort ifrån det ni vill att dom ska göra. Många vill ha sina sociala medier prominenta på förstasidan, då det ser snyggt ut. Problemet är att besökaren kanske går in på dom istället för att läsa om era tjänster och sedan går vilse i flödet, för att inte återvända till er hemsida igen. Det är ett missat läge.

Summering

Era digitala kanaler, som Google Business, sociala medier och andra hemsidor har till syfte att leda besökare till er hemsida. Där är syftet att leda besökaren att göra något värdefullt för er. Det kan vara lite allt möjligt, beroende på vad ni pysslar med, men det måste vara i fokus.

Att “synas” har inte mycket egenvärde utan det är först när ni har en effektiv strategi för era digitala kanaler som ni verkligen kan skörda frukterna av ert arbete. Något annat blir lätt mellanmjölk.

Bild av Sebastian Tigerschiöld
Sebastian Tigerschiöld

Webbutvecklare och grundare av Webhorisont

Dela gärna:

Fler artiklar