Hur väljer jag webbhotell till WordPress 2023?

En guide som hjälper företagare hitta rätt bland webbhotell, med expertråd och tips.

Väljer du webbhotell bara på priset? Tar det billigaste du hittar och trycker köp?

Tänk om.

Webbhotellet är faktiskt viktigare än många tror eftersom:

  • Det står för en stor del av säkerheten på en hemsida, så som brandvägg och säkerhetslager som skyddar din hemsida från obehöriga
  • Det erbjuder ofta regelbundna säkerhetskopior som gör att du kan återställa hemsidan, t ex efter att uppdatering av plugins i WordPress inte fungerat
  • Olika webbhotell har olika prestanda, där en långsam server (ofta delad med många andra) gör din hemsida långsam att ladda
  • Ett bra webbhotell erbjuder ofta nyttiga kringtjänster, som avancerad caching och enkel tillgång till hemsidans filer inloggad på webbhotellet hemsida

Att välja webbhotell är en av de viktigaste valen du kan göra när det gäller din hemsida, då det kan bli kostsamt att flytta den till ett annat webbhotell vid ett senare tillfälle. Det beror på att många har både domännamn, e-post och hemsida på ett och samma ställe. Om du då vill byta webbhotell så krävs det ofta att du flyttar alla delar (webbhotell köps ofta i paketform där e-post ingår). <länk>Om du fått nog av ditt webbhotell, skriv till Webhorisont för assistans

Webbhotellet betydelse för WordPress

WordPress är världens populäraste plattform för hemsidor. Det är ett “program” som bygger på att du lätt redigerar hemsidan, inloggad i WordPress, och det mesta av koden sköts bakom kulisserna. När en besökare kommer till din hemsida så möts dom inte av en “färdigbyggd” hemsida, utan besökarens webbläsare måste först kommunicera genom kod med ditt webbhotell (servern). Det handlar om att köra kod (PHP) samt att läsa i databasen (SQL) för att visa innehållet på sidan.

Allt detta kräver datorkraft, precis som om du skulle köra ett program på din egen dator. Om webbhotells server är långsam så kommer följaktligen dina hemsida ladda långsamt. Det här är något som sticker ut lite för just hemsidor i WordPress. De kräver en lite snabbare server än en hemsida byggd manuellt med kod.

När du jämför webbhotell så försök att hitta ett med följande prestanda:

  • Gärna 1GB i RAM (för en genomsnittlig installation som passar mindre hemsidor)
  • Stöd för PHP 8.x (samt manuell inställning av PHP-version)
  • 20 GB lagringsutrymme (kan vara mindre för en liten hemsida)
  • Stöd för Varnish och gärna objekt-caching som Redis/Object-cache
  • För smidig hantering välj gärna ett webbhotell med cPanel
  • Automatisk säkerhetskopiering (ingår eller köpa till)
  • Detalj: fler än 1 databas i händelse att ni vill köra flera installationer av WordPress vilket är speciellt bra om ni vill kunna testa uppdateringar mm innan ni uppdaterar er “riktiga hemsida”.

Pris vs Prestanda

När man startar sitt företag så är det ofta så att man vaktar varje slant på kontot. Det är lätt att tänka att det räcker med det billigaste paketet från någon känd leverantör av webbhotell. Inte sällan så krävs det att man köper ett “proffspaket” på dessa webbhotell för att få tillgång till några av de funktioner som jag nämner ovan. Dessutom är det vanligt att support bara finns per chatt/email och att användargränssnittet är mindre bra.

Vill du hoppa till Webhorisonts tips för bästa webbhotell 2023? Klicka här. Annars läs vidare.

Ibland så är pris och prestanda inte så sammankopplat som man kan tro. Det kanske kräver 50 kr mer per månad för att få något riktigt bra. Det som många budget-webbhotell erbjuder är ett kraftigt reducerat pris i 1 år, för att sedan höja till ett högre pris. Dessutom så är det inte ovanligt (personlig erfarenhet) att kostnaden höjs med åren och då är det inte mycket annat att göra än att betala, då alternativet är att flytta till ett annat webbhotell.

Vad är SSL och vad gör det?

SSL (Secure Sockets Layer) är en krypteringsteknologi som används för att säkra kommunikationen mellan en webbserver och en webbläsare. Den ser till att data som överförs mellan dessa två punkter förblir privat och inte kan avlyssnas av tredje part. Detta är särskilt viktigt när känsliga uppgifter, såsom personuppgifter eller betalningsinformation, överförs över internet.

Ett exempel är att någon fyller i ett kontaktformulär på din hemsida, med email, namn och adress. Dessa uppgifter skickas sedan med hjälp av HTTP-protokollet till ditt webbhotells server. För att dessa uppgifter inte ska kunna läsas av obehöriga “på vägen” så använder man SSL-krypering.

Varför nämnar jag detta när vi pratar om webbhotell? Jo, för att det ofta är på ditt webbhotell som detta SSL-certifikat skapas. Ibland så tar webbhotellet ut en avgift för detta, trots att det är gratis att generera med hjälp av till exempel “Let’s Encrypt”. Det är värt att kolla att ditt webbhotell erbjuder SSL-certifikat och dessutom att det gärna får ingå i priset för webbhotellet. Var försiktig med att köpa ett billigt webbhotell för att sedan behöva lägga till saker som SSL och säkerhetskopiering i efterhand och betala mer än om du har ett lite bättre webbhotell där dessa saker ingår.

Var finns dina kunder och vad har det med webbhotell att göra?

Detta är lätt att missa: var webbhotellets server finns spelar roll för din hemsidas prestanda.

Ett exempel. Du har en hemsida som riktar sig till uteslutande svensktalande. Hemsidan är skriven på svenska och över 90 % av din trafik kommer från Sverige.

Men webbhotellets server är i Amsterdam. Spelar det någon roll?

Ja, det gör det faktiskt. Tiden det tar för servern att svara på besökarens begäran att visa din hemsida får en viss fördröjning, vilket resulterar i att tiden det tar att ladda hemsidan ökar.

Google föredrar att din hemsida laddar på 2 sekunder. Det är ganska ambitiöst men genomförbart med ett bra webbhotell, med bra servrar. Om du valt fel webbhotell så är tyvärr uppförsbacken att nå sådan hastighet brant. Det är inte kritiskt att din hemsida laddar på just 2 sekunder, men du vill inte ligga så mycket långsammare än 5 sekunder. Efter den punkten börjar besökare ge upp och lämna din hemsida. Det är dåligt för affärerna.

Rekommendationen är därför:

Om du har besökare i majoritet från Sverige, skaffa ett webbhotell med svenska servrar.

Om du har internationella besökare (från många länder) skaffa då ett vettigt webbhotell, var som helst, med bra prestanda och lägg sedan till ett content delivery network (CDN).

CDN fungerar genom att placera kopior av hemsidans statiska filer, såsom bilder, videor och skript, på servrar som är spridda över olika geografiska platser. När en användare begär att besöka en hemsida, levereras dessa filer från den närmaste servern istället för att resa hela vägen från den ursprungliga webbservern. Detta minskar avståndet data måste färdas och minskar därför den tid det tar för din hemsida att nå besökaren.

På så sätt kan ett CDN reducera belastningen på huvudservern, förbättra sidans laddningstider och ge en jämnare upplevelse för användare över hela världen. Det kan även hjälpa till att hantera trafikspikar och öka hemsidans övergripande prestanda och tillgänglighet.

Överväg supporten innan du köper

Flertalet av våra svenska webbhotellsleverantörer har faktiskt, i min erfarenhet, en god kundsupport. Det går ofta att ringa dem och få hjälp om något strular. Det känns tryggt att kunna ringa någon om det dyker upp frågor.

Att köpa ett webbhotell med support på annan ort än Sverige, som dessutom bara erbjuder chatt kan leda till frustration den dagen man behöver webhotellets hjälp. Min rekommendation är att tänka ett extra varv kring den support som webbhotellet erbjuder, innan du väljer ditt webbhotell. Att läsa recensioner på nätet är ett sätt att få en uppfattning kring detta.

Mitt favoritwebbhotell (som jag avslöjar längre ner) har räddat mig otaliga gånger just genom deras fantastiska support över telefon!

Vad är ens ett webbhotell, egentligen?

Ett webbhotell är i sin enklaste form en dator med en hårddisk som serverar din hemsida, inklusive bilder, texter och all kod till besökarens egen dator/telefon.

Den vanligaste formen av webbhotelltjänst är delad server. Det innebär att du delar utrymmet och resurserna med andra personer som köpt webbhotellsplats. Detta är, av förklarliga skäl, det billigaste alternativet då webbhotellet kan spara pengar på att låta fler dela på en och samma server. Nackdelarna med detta är att både säkerheten på servern blir sämre (om någon annans hemsida blir hackad finns risk att det påverkar din hemsida) och att du får en sämre prestanda, speciellt när hemsidorna kollektivt får mycket trafik på samma gång.

Det behöver inte vara ett problem för en mindre hemsida som inte behöver hantera enorma databaser eller komplicerad logisk, att den är delad. Om du däremot hanterar mycket känslig data på hemsidan, eller har behov av mer komplicerade webbappar så är nästa steg att välja en virtual private server (VPS).

En VPS är en miljö som visserligen ligger på en server med andra (som en delad server) men genom modern teknologi kan “avskärma” din hemsida från övriga hemsidor på servern. Du har också i högre grad kontroll över dina resurser, som CPU och RAM-minne och är därför inte lika utsatt i händelse av trafiktoppar/hög belastning. Det är även en högre grad av säkerhet på dessa servrar.

Moln-baserade servrar, som blivit allt mer populära med åren, bygger på denna VPS-teknik, där förutom att vara avskärmad från övriga på servern så är det enkelt att öka serverns prestanda, vid behov. En vanlig betalningsstruktur är att du bara betalar för vad du använder vilket gör att du kan börja med en enklare server och sedan öka resurserna (CPU och RAM) om din hemsida får mer trafik.

Slutligen kan vissa behöva hyra en helt privat server. Den lämpar sig för hemsidor/databaser med känsliga uppgifter och krav på att kunna modifiera serverns prestanda och säkerhet på en avancerad nivå. Här finns lite olika alternativ, från att servern sköts om av webbhotellet, till att du själv får installera (med hjälp av en utvecklare) och konfigurera hela servern efter eget tycke. Denna lösning är aktuell för företag som hanterar känsliga uppgifter, betaltransaktioner och generellt stora mängder besökare. Genom avancerad konfiguration kan hemsidan upprätthålla en hög tillgänglighetsgrad (inte crasha vid trafiktoppar) vilket är kritiskt, speciellt inom e-handel.

Sammanfattning

Webhorisonts rekommenderade webbhotell 2023

För huvudsakligen svenska besökare rekommenderar jag: Oderland

Väljer du Oderland får Webhorisont en liten ersättning. Klicka här för att komma till Oderland!

För hemsidor som väntas ha besökare från hela världen rekommenderar jag: Cloudways

Väljer du Cloudways får Webhorisont en liten ersättning och du får 25 $ tillgodo på deras tjänster. Klicka här för att komma till Cloudways!

Det var allt för den här guiden om att köpa webbhotell 2023. Jag hoppas att du tar med dig lite matnyttiga tips inför att du ska välja ditt webbhotell!

Behöver du hjälp att välja webbhotell till er hemsida? Kontakta Webhorisont

Bild av Sebastian Tigerschiöld
Sebastian Tigerschiöld

Webbutvecklare och grundare av Webhorisont

Dela gärna:

Fler artiklar