Vad kostar det att köpa hemsida?
Ofta är priset en väldigt viktig faktor, speciellt när du har en begränsad marknadsföringsbudget. Varje krona behöver spenderas smart och effektivt för att ge dig största möjliga utslag på sista raden.
Så vad kostar det då?
Det korta svaret är mellan 2 000 – 100 000+ kr.
Hur kan det vara ett så brett spann, kanske du undrar? Det kommer jag diskutera lite längre ner i inlägget.
Det finns 4 frågor du kan ställa dig själv för att du ska kunna få ett hum om vart din hemsida skulle kunna landa prismässigt.
- Är hemsidan baserad på en mall?
- Förväntas du skriva alla texter själv?
- Tas synlighet på Google med i beräkningen?
- Har sidan några avancerade funktioner?
Om du funderar på att köpa en hemsida som är baserad på en mall, du skriver alla texter själv, inte har några krav att synas på Google eller har några avancerade funktioner. Ja, då kan du få en hemsida för så lite som 2000 kr + moms (baserat på min egen research).
Jag tänkte nedan specificera lite närmare hur det går till att köpa en hemsida och vilka kostnader du kan förvänta dig.
Anlita en digital byrå eller en frilansare?
Om vi ska jämföra vad det kostar att anlita en marknadsföringsbyrå/webbyrå med att anlita en frilansare så kommer det skilja en hel del i pris. Men priset är inte allt, eller hur? Nedan listar jag några fördelar med respektive väg och vilken du väljer kommer bero på vilka tjänster du efterfrågar och tycke och smak.
Webbyrå
- Kan ofta hjälpa till med flera kringtjänster som copywriting, SEO, annonser och grafisk profil
- Ofta en högre prislapp än frilansare pga kontor, anställda etc.
Frilansare
- Ofta specialiserade inom ett område, till exempel webbdesign eller webbutveckling
- Medger en lägre prislapp om du jämför likartade tjänster (inga anställda, ofta hemmakontor)
Varför skiljer sig priserna mellan olika webbyråer?
Det beror på vilken målgrupp webbyrån vänder sig till. Om det är större företag så har dom större krav på kringtjänster och vill strukturera arbetet med hemsidan på ett visst sätt. Det är skillnad på en byrå som erbjuder 1 tjänst och 30 olika tjänster. Du kan ganska snabbt få en uppfattning av vad för typ av webbyrå du har att göra med genom att titta på vilka kunder dom jobbat med, hur många olika tjänster dom erbjuder samt om dom visar några priser på hemsidan.
Som det mesta annat inom tjänstesektorn så kommer flera saker att påverka priset:
- Tid i branschen
- Antal aktiva kunder
- Processer och arbetsflöden
- Marginaler
- Kostnad för utveckling av hemsida: prismodell
Förutom att det kan skilja sig rätt mycket i priset mellan olika aktörer så finns det också ett par prismodeller som är vanliga i branschen.
Pris per timme
Det här är en variant att ta betalt på som kan passa för vissa uppdrag, som mindre fix eller väldigt långa projekt med flytande behov. För dig som anställer en person på timmar så tillkommer ju en viss stress över vad det faktiskt kommer kosta i slutändan. De flesta tar inte betalt på detta sätt när dom bygger en hel hemsida utan använder oftast modellen nedan.
Pris per projekt
Lite som att anlita en hantverkare får du en offert på vad hemsidan kommer kosta redan innan arbetet påbörjas. Det är tryggare för dig då du vet vad det kommer kosta i förväg och därför inte får några överraskningar om något skulle strula på vägens gång. Dessutom är det (förhoppningsvis) specificerat vad som ska ingå i offerten så du kan försäkra dig om att du faktiskt får det du betalat för. Jag jobbar nästan uteslutande med denna prismodell.
Kostnad för Domännamn
Ett domännamn är det som du skriver in i adressfältet i din webbläsare och kallas oftast för webbadress. Det medför en kostnad som vanligen betalas årsvis. Du kan köpa domännamnet i princip var som helst och använda det, oberoende av vart du förvarar din hemsida.
En stor fördel med ett eget domännamn är att du kan sätta upp e-postadresser som dittnamn@dindomän.se, vilket ger ett professionellt intryck. Du kan också, hos bättre aktörer förbättra leveransen av dina email och i högre grad undvika att hamna i skräpposten.
Domännamn pris: ca 150 kr/år
Kostnad för Webbhotell
Webbhotell är det vanligaste sättet att förvara en hemsida bland småföretagare. Din hemsida ligger på en server så att besökare kan besöka den dygnet runt från hela världen. För att erbjuda den tjänsten, samt en del andra smarta funktioner (som t ex e-post) så får du betala ett pris.
Det finns massor med webbhotell, en del bra, en del riktigt usla. Det är värt att skaffa ett webbhotell som åtminstone inte är uselt och det är en bonus om du har ett webbhotell med snabba servrar. Generellt är en så kallad ”delad server”, som de flesta ”billigare” webbhotell erbjuder ganska dåliga, men det finns undantag. Jag använder själv Oderland som är ett svensk webbhotell som har riktigt grym support och alla funktioner som jag behöver. Jag tycker det är värt att betala för ett webbhotell som har svensk telefonsupport och dessutom har snabba servrar.
Webbhotell pris i Sverige: 50 – 700 kr /månad.
Kostnad för WordPress
WordPress, som du säkert har hört talas om, är det verktyg som mer än 40% av alla webbsidor är byggda med. WordPress gör det enkelt att bygga allt ifrån en enkel blogg till företagshemsidor med 1000-tals sidor. WordPress är i sig kostnadsfritt och har ”öppen källkod”. Det betyder att vem som helst kan ladda ner WordPress, gratis, och installera det på sitt webhotell. Det som oftast tillkommer när man kör med WordPress är en ”webbyggare” som gör att design och funktioner på hemsidan kan göras mer professionella. Jag jobbar med webbyggare som Elementor och Divi, som båda kostar en mindre slant per år/engångskostnad men som verkligen höjer kvalitén på sidan!
Vilka faktorer påverkar hemsidans pris?
Antal sidor
Av flera skäl så är det en klok idé att dela upp det du vill framföra på olika sidor på din hemsida. Det vanliga formatet för de flesta företagssidor är:
- Förstasida
- Tjänster
- Om oss
- Kontakt
Det är också dessa sidor som ofta syns i navigationsmenyn. Det man inte alltid tänker på är att oftast så finns det fler sidor, som inte syns i menyn men som alla fyller ett syfte. När dina besökare surfar in på Tjänster-sidan, till exempel, så kanske du vill visa upp 4 olika tjänster du erbjuder och sedan länka vidare till deras egna sidor där du beskriver de enskilda tjänsterna närmare. Det finns många fördelar med det och är värt att fundera ordentligt kring innan sidan byggs.
Angående påverkan på priset så kräver varje sida möda att skapa, speciellt om både texter, bilder och struktur behöver anpassas för varje enskild sida, vilket ofta är fallet. Alltså är antalet sidor också en avgörande faktor för hur dyr din hemsida kan förväntas bli. Det gäller både för mallbaserade och skräddarsydda hemsidor.
Teknologi
Hur hemsidan byggs och underhålls, och i förlängningen vad det kommer kosta att underhålla sidan är beroende på den teknologi som används för att bygga sidan. Om en hemsida är byggd direkt med kod så kräver det ofta att du anlitar en webbyrå eller liknande för att göra även små ändringar på hemsidan.
Om du däremot använder ett CMS (content management system) som till exempel WordPress så är det helt möjligt att göra vissa ändringar själv. Det kommer att spela in i den totala kostnaden för din hemsida och är något att fundera över.
Webhorisont bygger ofta hemsidor i WordPress då det hjälper till att snabba upp processen för design och hantering av innehåll på sidan. Det är också så pass enkelt att använda att även om man inte kan något om kod, så kan man lära dig att göra en del ändringar själv på hemsidan. Att sedan WordPress är det mest populära CMS:et (med ca 40 % av alla hemsidor som användare) gör det också enkelt att hitta hjälp om det skulle behövas.
Professionella texter
Texterna på en hemsida är viktiga. Därför väljer större företag (och en del mindre) att anlita en specialist som skriver texterna. Det är vanligt att ta hjälp med att till exempel skriva artiklar eller blogginlägg som hjälper företaget synas mer på nätet, vilket leder till fler kunder. Om du, eller annan part skriver texterna kommer definitivt påverka priset.
Avancerade funktioner
På en hemsida kan det, bortom hur den är designad, finnas en hel del teknik som syftar till att öka hemsidans effektivitet samt att göra ditt liv som företagare lite enklare. Det kan handla om automatisering av t ex nyhetsbrev, bokningssystem, möjlighet till köp på hemsidan eller avancerade formulär. Oftast är det svårt att själv veta vilka funktioner som är lämpliga på just din hemsida och det kan löna sig att höra efter med ett proffs om det skulle kunna vara värt att satsa på några av dessa funktioner. Priset på hemsidan kommer även påverkas av dessa mer avancerade funktioner.
SSL certifikat
SSL handlar om säkerhet. Det gör så att all data som skickas mellan din hemsida och dina besökares webbläsare är krypterad. Det innebär att obehöriga inte kan se personliga uppgifter som skickas från till exempel ett kontaktformulär, när dina besökare vill kontakta dig på din hemsida, till exempel.
Om du inte har SSL så kommer dina hemsidebesökare får varningen ”Inte säker webbplats” och en varningstriangel uppe vid webbadressen. Ganska trist om du byggt en fin hemsida? Det är enkelt (och oftast kostnadsfritt) att installera SSL på din hemsida. Det ingår i de flesta hemsidor att installera SSL men kolla att det verkligen blir gjort.
Grafisk profil
Logotyp, färgschema och typsnitt kommer sätta tonen på din hemsida. Det är lätt att förbise dessa viktiga beståndsdelar men det är så du som litet företag kan skapa ett varumärke och skilja dig från dina konkurrenter. När du skapar din hemsida så är det en god idé att tänka till kring hur ni vill framställa ert företag och er grafiska profil är där grunden. Ibland ingår detta i hemsidepaketet och det kommer också att kosta extra.
Bilder och fotografering
Professionella bilder kan verkligen lyfta en hemsida från att se genomsnittlig ut till att uppfattas som professionell. Om du dessutom tar in en fotograf att ta bilder i era lokaler så gör det er hemsida både professionell och personlig. Det kan ibland ingå i själva hemsidans pris och är en faktor i det totala priset.
Få personer att hitta din nya hemsida
SEO
Search engine optimization (sökmotoroptimering) är något som småföretagare borde vara väldigt intresserade av.
Varför då?
Jo, för att det är metoder för att synas högre upp i Googles sökresultat för värdefulla sökord. 75% av alla klick i Googles sökresultat sker på förstasidan på Google, alltså, dom flesta kollar inte ens sida 2. Om jag är en bagare i Kiruna och provar att söka på ”bagare i kiruna” på Google så vill jag att min hemsida ska hamna på första sidan i sökresultaten, annars kommer jag inte få speciellt mycket trafik till min hemsida.
SEO är inte en engångsinsats utan är ofta en tilläggstjänst som görs löpande, efter att sidan är byggd. Det går dock att göra vissa optimeringar redan när hemsidan byggs, både tekniska och sökordsrelaterade och det är väl värt att göra det redan vid lansering av hemsidan.
Sociala medier
För småföretagare brukar jag rekommendera att man försöker få upp företagsprofiler på dom största nätverken som Facebook och Instagram. Det gör så att du kan få fler besökare till din hemsida genom att dela den på sociala medier. Det kräver lite tid att komma igång och skapa innehåll på sociala medier men det kan bli en viktig källa för trafik till din hemsida som du dessutom inte behöver betala för, annat i den tiden du lägger ner på dessa plattformar.
Annonser
Annonser på nätet har en stor fördel över tryckt reklam. Den går enkelt att mäta. Du kan med rätt mjukvara på din hemsida mäta hur många som besöker dig genom annonsen och hur många som t ex ringer er eller skriver upp sig på ert nyhetsbrev.
Då kan ni jobba med det som kallas datastyrd marknadsföring. Det innebär att varje annons som ni skapar, på Google eller i sociala medier kan utvärderas på hård data, istället för på gissningar. Det gör att era marknadsföringspengar spenderas mer effektivt. Det är också ett utmärkt sätt att få trafik till din hemsida när den är ny på nätet och den inte får så mycket besökare ännu (från Google).
Tryckt media
Flaggor, tryck på firmabilen och nyckelringar kan alla prydas med er hemsideadress och på det sättet öka er närvaro utanför det digitala utrymmet. Fördelen med att trycka upp sin adress på olika ställen är att motståndet att besöka en hemsida är mycket mindre än att ringa ett telefonnummer, i många fall. Oftast vill man veta vad det är ni erbjuder och vilket typ av företag ni är innan man lyfter på luren. Det görs enkelt på en hemsida. Alltså är det en bra strategi att leda potentiella kunder till er hemsida genom trycksaker eller annan, fysisk reklam.
Vad kan du förvänta dig av en hemsida som kostar...
Nedan finner du några exempel på olika typer av hemsideprojekt och vad dom kan tänkas kosta. Ta dessa exempel med en nypa salt då det är lite mellan tummen och pekfingeret.
Hemsidans pris: Gratis
Du gör den helt själv med gratis webbhotell och domännamnet kan du inte bestämma själv
Hemsidans pris: 0 – 5 000 kr
En mallbaserad hemsida, du skriver all text, fixar bilder och får vara beredd på att göra det mesta själv
Hemsidans pris: 5 000 till 10 000 kr
Skräddarsydd eller mallbaserad, mindre hemsida, där du kan få hjälp med texter, bilder och även SEO
Hemsidans pris: 15 000 till 25 000 kr
Skräddarsydd, mindre hemsida, där du får hjälp med text, bild, SEO och avancerade funktioner som bloggar, bokningssystem eller nyhetsbrev
Hemsidans pris: 30 000 – 50 000kr
Skräddarsydd hemsida där du får hjälp med text, bild, SEO och avancerade funktioner som bloggar, bokningssystem eller nyhetsbrev
Professionellt skrivna säljsidor, skräddarsydd grafisk design
Hemsidans pris: 100 000 kr +
Skräddarsydd hemsida där du får hjälp med text, bild, SEO och avancerade funktioner som bloggar, bokningssystem eller nyhetsbrev
Professionell copywriter, skräddarsydd grafisk design och professionella bilder
Integration av externa tjänster som CRM
Skrivna artiklar och/eller blogginlägg
SEO och innehållsstrategi
Webbappar som räknekalkylatorer eller avancerade formulär
Community med avancerade funktioner, t ex forum, medlemssidor
E-handelssidor i Shopify, WooCommerce eller liknande.
Kostnad för tillägg till hemsidan
Efter att du köpt en hemsida så kommer du framöver vilja lägga till funktioner och nytt innehåll. Om du inte kan göra ändringarna själv så behöver du anlita någon som hjälper dig.
En viktig sak att tänka på är huruvida du har tillgång och möjlighet att själv göra ändringar på hemsidan, eller om du behöver gå igenom företaget som byggt den åt dig. Skulle du i framtiden vilja välja en annan webbyrå/webbutvecklare så kan det bli lite knepigt om dom som byggt din sida äger den.
Dessutom kanske dom byggt sidan i sitt eget program, med sitt eget webbhotell och det är inte i deras intresse att du går till någon annan.
Därför tycker jag att du ska satsa på en teknik som många känner till (som WordPress) och att du står som ägare på webbhotell och domännamn. Då är du fri att röra dig hur du vill mellan aktörer!
Uppdatera WordPress
WordPress bygger på teman och insticksprogram. Det betyder att de beståndsdelar, eller byggklossar som hjälper till att skapa din hemsida (ofta helt utan behov av att själv koda) behöver uppdateras till deras senaste versioner med jämna mellanrum.
Att inte uppdatera sin WordPress-hemsida kan leda till väldigt mycket bekymmer, men det är lätt att undvika genom att göra periodiska uppdateringar av teman och insticksprogram. Att göra uppdateringar av en mindre hemsida tar bara någon timme eller två och görs i intervallet 1 – 6 månader, beroende på hemsida.
Vill du lära dig uppdatera dina plugins och WordPress själv? Läs min guide om att uppdatera plugins i WordPress. Om du hellre tar hjälp så skriv upp dig för att bli kontaktad.